a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Lumina – o componentă dinamică a amenajării

Lumina – o componentă dinamică a amenajării

Lumina este un element esențial în orice amenajare interioară, având capacitatea de a influența starea noastră de spirit, de a aduce profunzime și vitalitate în spațiu. Cu alte cuvinte putem spune că iluminatul este o componentă vie, dinamică atunci când ne referim la un spațiu. Ea poate fi naturală, provenită de la soare, sau artificială, creată și controlată de noi.

Iluminatul artificial este un stimulent vizual puternic, ce poate fi catalogat în patru tipuri principale: iluminat general, ambiental, de lucru și de accent. Fiecare dintre acestea are rolul său distinct și, combinându-le în mod creativ, putem crea soluții personalizate pentru fiecare spațiu. Iar lumina naturală, deși poate fi imprevizibilă, poate fi frumos integrată în designul interior pentru a crea un spațiu cu adevărat remarcabil.

Iluminatul general

Iluminatul general este stratul uniform de lumină care învăluie întregul spațiu și permite observarea în ansamblu a spațiului. Este un tip de iluminat care se regăsește în toate amenajările.

 

Iluminatul ambiental

Iluminatul ambiental vine ca o completare a iluminatului general și oferă de asemenea o lumină uniformă. Diferența dintre cele două este modul în care este transmisă lumina, în cazul iluminatului general lumina este transmisă direct, iar iluminatul ambiental transmite lumina indirect în spațiul și de aceea are și un efect mai blând și cald în comparație cu lumina directă.

 

Iluminatul de lucru

Iluminatul de lucru este folosit pentru a aduce un plus de lumină în spațiile în care se desfășoară activități specifice: gătit, citit, cusut, scris și unde este nevoie de o lumină mai puternică, concentrată pe o suprafață mai restrânsă în comparație cu iluminatul general.

Scopul iluminatului de lucru este de a permite utilizatorului să vadă cu claritate și să efectueze sarcinile fără a obosi ochii sau a obține oboseală.

 

Iluminatul de accent

Scopul principal al acestui tip de iluminat este de a atrage atenția asupra unor elemente specifice ale designului, pentru a adauga o notă de dinamism și dramatism spațiului. Acesta poate fi realizat prin utilizarea luminilor direcționale, cum ar fi spoturile sau lămpile montate pe perete.

Un scenariu de iluminat corect cuprinde aceste categorii ce împreună creează dramatism, puncte focale de interes și în același timp oferă spațiului o lumină generală calmă, confortabilă. Acest echilibru între lumină și umbră este esențial pentru a obține o armonie perfectă între stil și funcționalitate, transformând astfel spațiul într-o soluție de design completă. Prin urmare, lumina este un element-cheie pentru a obține un rezultat final reușit.

 

 

Cum folosim lumina pentru a obține acel efect WOW în casele noastre? Sfaturile noastre mai jos:

1. Faceți un plan

Dacă refaceți o cameră de la zero, gândiți-vă la elementele esențiale care trebuie luate în considerare: activitățile care se vor desfășura în acel spațiu, elementele, piesele pe care doriți să le puneți în valoare. În această abordare, refacerea unei camere nu mai este doar o simplă schimbare de design, ci o oportunitate de a crea un spațiu personalizat și funcțional.

 

 

2. Adăugați straturi succesive de lumină

Folosiți diferite surse de lumină la înălțimi diferite pentru a crea mai multe zone de interes și o ambianță caldă și primitoare în spațiu.

 

 

3. Folosiți spoturi direcționabile

Spoturile reprezintă o opțiune excelentă de iluminare pentru a evidenția anumite elemente dintr-o cameră. Acestea emit o lumină concentrată pe o zonă restrânsă, astfel încât pot fi utilizate pentru a scoate în evidență anumite elemente de design, cum ar fi o lucrare de artă, o piesă de mobilier sau un finisaj deosebit pe perete. Odată plasate în mod corespunzător, spoturile pot crea o atmosferă dramatică și interesantă în cameră, adăugând o notă de dinamism și de eleganță spațiului.

 

 

4. Folosiți întrerupătoare care pot regla intensitatea luminoasă

Prin posibilitatea de a regla intensitatea luminii dintr-o cameră putem echilibra cu ușurință lumina naturală cu cea artificială, iar în același timp putem schimba iluminatul în funcție de starea de spirit pe care dorim să o obținem.

 

 

5. Profitați de lumina naturală

Analizați modul în care lumina naturală pătrunde în spațiu, dozați cantitatea de lumină cu ajutorul diferitelor soluții de umbrire, dar nu o excludeți complet deoarece această poate crea jocuri de lumină și umbră care ne vor surprinde. O cameră cu lumină naturală poate face ca un spațiu să pară mai deschis, mai aerisit și mai primitor, ceea ce poate adăuga o notă de confort și relaxare în cameră.

De asemenea, este important să menționăm că lumina naturală poate evidenția anumite elemente de design și culori dintr-o cameră, iar acestea pot fi complementate cu lumina artificială, pentru a crea un efect frumos și armonios.

 

 

În concluzie, utilizarea luminii poate fi o metodă foarte creativă și eficientă de a adăuga frumusețe și personalitate într-un spațiu. Prin combinarea diferitelor tipuri de lumină și a tonurilor, se pot crea efecte vizuale uimitoare, care vor transforma total percepția asupra spațiului.

Articol scris de Cătălina Răileanu.
Citește ultimul articol: Draperii în scenarii neconvenționale